Podziel się wrażeniami!
Jak wam sie pracuje z tym aparatem? Ja jestem zdecydowanie milo zaskoczony
buzz napisał(a):
Lajam napisał(a):
Aha, mialem napisac konkrety do A900. Zatem, na co ja zwrocilem uwage:
1. bardzo skapa ilosc informacji w wizjerze
2. by zmienic karte trzeba wybrac to w menu
3. trudne zmiany ISO (przycisk i pokretlo jakby nie "pod reke", trzeba sie nameczyc)
4. podglad zdjec trwa koszmarnie dlugo
5. odnioslem wrazenie, ze jest jakis problem z pomiarem swiatla (potwierdzilo sie to odczucie w testach, ktore poczytalem - chodzi o niedoswietlanie zdjec)
Założony temat przez Matti okazał się być bardzo „gorący”. Zaniepokoiła mnie wymiana zdań pomiędzy buzz, a pozostałymi użytkownikami. Dyskusja miejscami przyjęła nieakceptowalną formę. Nie będę powracał do wszystkich jej wątków, niemniej chciałbym wyjaśnić parę spraw.
buzz napisał(a):
2. Zapisalem sie na forum Sony, bo sadzilem, ze bedzie to miejsce, gdzie pracownicy Sony (a chyba jest tu ich wiekszosc) - czytajac uwagi do sprzetu - poprawia nastepne modele. Nie sadzilem, ze to jest forum bezgranicznego uwielbienia Sonyentuzjastow i pracownikow Sony do ich marki.
Warto pamiętać, że użytkowników lustrzanek Sony jest już na świecie kilka milionów (w Polsce ponad sto tysięcy). Wielu z nich ma uwagi i propozycje zmian. Bardzo często zmiany te wzajemnie się wykluczają.
Firma projektując aparat musi jakoś wypośrodkować te kilkadziesiąt tysięcy sugestii użytkowników i stworzyć aparat w miarę uniwersalny.
Przeczytałem wątek. Ponieważ nie posiadam A900 , jest to tylko wyrażanie opinii o czymś co miałem w domu przez dwa dni. Odpowiada mi ten aparat , choć pewne uwagi kolegi Buzz trafiają do mnie. Dziwi jednak stwierdzenie - nie dla profesjonalisty. Dalej to kolega wylicza aparaty jakimi focił. Napiszę tak. Profesjonalista to taki facet co nawet miernym kompaktem zrobi takie fotki , że wielu innym ,,szczęki stukną o glebę,, . Każdy aparat jest dla profesjonalisty , bo ten zna słabości i dobre strony sprzętu jakim się posługuje a nie szumy czy ISO mu w głowie , jedynie to jak dobrze wykonać swoją pracę. Zawsze śmieszą mnie opinie dla profesjonalisty lub nie. Profesjonalizm to perfekcja w wykonywaniu pracy a nie wydziwianie. Dokładny przykład masz z gniazdkiem , które to masz naprawić , lub udzielać się na tym forum. Jakiś tam pseudo profesjonalista osadził je w ścianie i uległo awarii. Profesjonalista wie na jakie trudności natknie się przy pracy z danym modelem sprzętu i potrafi sobie z tym poradzić. Nie ma modelu aparatu wolnego do wad. Profesjonalistę poznać po tym , że potrafi je dostrzec i sobie z nimi poradzić . To tyle. Ostatnio widziałem ,,profesjonalistę,, , bateria mu się skończyła a fotkę trzeba było zrobić. Ot przykrość. Kasę dużą śpiewał za swoją pracę , ale jakoś słabo się do niej przygotował.
Mam nadzieję , że nie jesteś tego typu profesjonalistą. Brr, chroń nas od takich.
Pozdrawiam i miłego focenia czyn tylko sobie życzysz. Byle udanie. Jan
po 1 witam, a po drugie
Strasznie polubiłem alfe i 700 i 900, zwłaszcza tę drugą, jako posiadacz aps-c zrobiła na mnie ogromne wrażenie, choć ostatnio kupiłem pełną klatkę, konkurencji... to jednak i tak jestem w szoku co 900 potrafi:
http://www.flickr.com/photos/piotrpawlo ... 6/sizes/l/
http://www.flickr.com/photos/piotrpawlo ... 9/sizes/l/
http://www.flickr.com/photos/piotrpawlo ... 3/sizes/l/
http://www.flickr.com/photos/piotrpawlo ... 9/sizes/l/
135 1.8 - pomarzyć w innych systemach o takie cudo, jak również i 24-70 gdzie w canonie jest niezłą mydelniczką..
Za parę lat, dla samych zoomów Sony będzie mój bo canonowe stałki jednak są nienaganne (lubię winietę ;d)
Kurcze..to drugie zdjęcie ma rewelacyjną plastykę (reszta zresztą też) ...a mogłem sobie kupić to szkło jak było za nieco ponad 3tys...ehhh ...oj durak
chyba musze zaczac grac w Totka bo poki co fundusze sie skonczyly ;D
Sprawdziłem skąpca i...no kurcze, cena doszła już prawie do 5kafli
bez komentarza .... ;|
canonowskie koło 4. czyli tysiąc złoty za f/0,2 😕 nie mówiąc już o wykonaniu... co prawda do prawda, ciężkie jest strasznie z 900. ale taki komplet jako canonowiec czyli A90 + 135 1.8 24-75 bym sobie sprawił ; ) oj i to bardzo.