Podziel się wrażeniami!
Witam, śledzę to forum już od dłuższego czasu jako miłośnik fotografii i pomyślałem, że jest ono odpowiednim miejscem, aby poradzić się w pewnej istotnej sprawie Otóż, planuję zakup osłony przeciwsłonecznej na kitowy obiektyw (18-70mm) do mojej Alfy. Chciałbym po prostu uzyskać fachową poradę, tzn. czy to ma być "tulipan" czy taka "pełna" osłona, w jaki sposób różnią się one przeznaczeniem/wykonaniem, jaki model wybrać... Nadmienię, iż interesują mnie produkty w okolicach 100 zł. Załączam linki:
SONY ALC-SH105
SONY ALC-SH104
SONY ALC-SH102
SONY ALC-SH0007
kris napisał(a):
dodam, że osłonę PS warto nosić założoną ZAWSZE !
z doświadczenia wiem,że aparat lubi spadać na obiektyw - więc lepiej sobie uszkodzić osłonę + gwint, niż obiektyw
Chodziło mi o to, czy mogą to być zdjęcia z okresu "nieświadomości"
Btw. - serdecznie dziękuję za wszystkie porady, tudzież uświadomienia w temacie
--EDIT--
To znaczy, porywać się w końcu na jakiegoś "tulipanika" czy kitowa osłonka powinna spełnić swoje zadanie?
kitowa osłonka zdecydowanie spełni swoje zadanie.
wratislavian napisał(a):
To ja się podłączę bo widzę, że temat jeszcze ciepły.
Ma ktoś może na zbyciu taką osłonkę do kita?
Moja w pudełku była, ale niestety pochłonęły ją bezlitosne fale Morza Śródziemnego...
wratislavian napisał(a):
Tadeusz napisał(a):
a tulipan stosuje sie do obiektywów z wewnętrznym ogniskowaniem wyłącznie.
Filipski napisał(a):
To ja się podłączę bo widzę, że temat jeszcze ciepły.
Ma ktoś może na zbyciu taką osłonkę do kita?
Moja w pudełku była, ale niestety pochłonęły ją bezlitosne fale Morza Śródziemnego...
Witam a ja teraz tak patrzę i nie posiadam takiej osłonki w komplecie a kupowałem nówkę w fotojokerze, juz całe pudło przeszukałem i nima , mam osłonę na 55-200 ale na 18-70 nie dali mi, czy warto iść do sklepu i upomnieć się o swoje czy odpuścić sobie kawałek plastiku??
Jeżeli nie masz to warto. A nie masz czasem tej osłony założonej na obiektyw ? Ona jest taka mała , że dużo ludzi nawet nie wie że ją ma.
Tak wygląda obiektyw z założoną osłoną:
http://www.fotopolis.pl/obrazki/baldwin_S18-70_10.jpg
kamil1114 napisał(a):
Jeżeli nie masz to warto. A nie masz czasem tej osłony założonej na obiektyw ? Ona jest taka mała , że dużo ludzi nawet nie wie że ją ma.
Tak wygląda obiektyw z założoną osłoną:
http://www.fotopolis.pl/obrazki/baldwin_S18-70_10.jpg" target="_blank