- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Sigma: 120-400 czy 150-500 ???
Witam...
Na wstępnie - z A500 używam obecnie dwóch obiektywów: 17-70 i 70-300
Pierwszy to szeroki kąt, który poszerzę sobie dokupując 10-20 i tu jakby nie mam wątpliwości w temacie. Pozostaje lufa.
70-300 zostanie w torbie, bo choć na długim końcu trochę ciemny jest, to jednak kreśli śliczne zdjęcia, oddaje wspaniałe kolorki i w ogóle to jest udany egzemplarz (choć trzeba było naprawiać AF ), do tego ma pseudomacro 1:2. Jednak od pewnego czasu fotografuję ptaszyska wszelakie oraz sporadycznie biegające na czterech nogach po lesie i 300 często okazuje się za krótkie. Stąd pomysł na wydłużenie ogniskowej.
Z uwagi na koszty, nie bardzo mnie stać na obiektyw za 7 czy 25 tys zł, pstrykanie ptaszków to jednak jest tylko hobby a nie praca i zakup drogiego obiektywu nigdy się nie zwróci. Z tego powodu na placu boju pozostały dwa tytułowe modele. I mam pytanie do ludzi, którzy mieli z tymi szkiełkami do czynienia - który wybrać? Oczywistą oczywistością jest, że 500 jest dłuższe niż 400, ale prosiłbym raczej o uwagi na temat jakości obrazu i komfortu pracy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
posiadając obiektywy te które już masz wybrałbym Sigmę150-500
miałem z nim do czynienia i uważam że to całkiem niezłe szkiełko, sprawdza się i na APSC jak i FF
Bawił się nim także Sadam podczas zeszłorocznych pokazów w Góraszce i chyba posiadaczem był Jareklubicz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Potwierdzam. Mimo, że od tego czasu minęło już trochę czasu i różne obiektywy miałem w ręku - wciąż na niego choruję i mam nadzieję, że kiedyś będę go miał (150-500)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
sadam napisał(a):
Potwierdzam. Mimo, że od tego czasu minęło już trochę czasu i różne obiektywy miałem w ręku - wciąż na niego choruję i mam nadzieję, że kiedyś będę go miał (150-500)
A miałeś też w ręku 120-400? Testy tego jakieś znalazłem i nawet pochlebne zbiera opinie.
Zależy mi na bezpośrednim porównaniu jakości zdjęć (kolorów, ostrości, rozdzielczości) i komfortu pracy (masa, celność, szybkość). Dotychczasowe doświadczenia wskazują, że brakuje mi jakiś 100, góra 150 mm, więc teoretycznie 120-400 by pewnie wystarczał a jednak jest tańszy i jaśniejszy na długim końcu. Zastanawiam się, czy te 6.3 pięćsetki w ciemnym lesie to w ogóle ma sens?
A może jednak warto wziąć 150-500?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Pomyśl nad Tamronem 200-500. Dziwi mnie skupianie się tylko na produktach Sigmy...
Można wyjąć za całkiem niezłe pieniądze.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
armalite napisał(a):
A miałeś też w ręku 120-400? Testy tego jakieś znalazłem i nawet pochlebne zbiera opinie.
Zależy mi na bezpośrednim porównaniu jakości zdjęć (kolorów, ostrości, rozdzielczości) i komfortu pracy (masa, celność, szybkość). Dotychczasowe doświadczenia wskazują, że brakuje mi jakiś 100, góra 150 mm, więc teoretycznie 120-400 by pewnie wystarczał a jednak jest tańszy i jaśniejszy na długim końcu. Zastanawiam się, czy te 6.3 pięćsetki w ciemnym lesie to w ogóle ma sens?
A może jednak warto wziąć 150-500?
5,6 a 6,3 to "tylko" 1/3 EV i "aż" 1/3 EV. Tak jak piszesz, w ciemnym lesie może troszkę braknąć ale z drugiej strony jeżeli nie robisz zdjęć zarobkowo to wystarczy troszkę suwaczkiem podciągnąć podczas obróbki na komputerze.
Z drugiej strony 300mm a 400mm nie jest to duża różnica. Może wystarczy drobne cropowanie (przy okazji można lepiej wykadrować
Ja chyba bym się na Twoim miejscu decydował na dłuższą ogniskową czyli jakiś obiektyw, który ma 500mm.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Lajam napisał(a):
Pomyśl nad Tamronem 200-500. Dziwi mnie skupianie się tylko na produktach Sigmy...
Można wyjąć za całkiem niezłe pieniądze.
Masz na myśli ten?
http://www.optyczne.pl/index.html?produ ... yp=0&moc=0
Ciemny trochę...
Piotruso:
No właśnie boli mnie te 1/3 EV. W Masai Mara to żaden problem, ale pamiętam, jak mi AF w 18-200 jeździł w tę i z powrotem w lesie, w nic nie mogąc trafić.
Stałe 500 odpadają w przedbiegach, w fotografowaniu przyrody moim zdaniem MUSI być zoom, który daje komfort kadrowania "w locie", niezależnie od tego, co fotografuję i z jakiej odlegości. A ze stałką nie ma żadnego pola manewru.
Myślałem nad konwerterem, ale to jednak zmniejsza ilość światła docierającego do matrycy... Czyli znów to samo
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Sigmę 120-400 miałem w ręku tylko w sklepie, była też 150-500 więc troszkę je porównałem - o ile w takich warunkach można porównywać obiektywy tele:)
120-400 była troszkę szybsza, czy ostrzejsza trudno mi powiedzieć. Różnica w wadze nie jest pomijalna, nieco większa w min odległości ostrzenia. Celność, ostrość - mi wystarczała. Jedyna wada to brak limitera.
Co do 150-500 to używałem nie tylko na pokazach ale też chodziłem po lesie (jak poszukasz w moim albumie to znajdziesz sójkę i dwa kosy, w zbiorowym z Góraszki 2009 wszystkie moje zdjęcia są z tego obiektywu) dała radę.
Tamrona nie miałem w ręku więc się nie wypowiem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
to już wiemy że potrzebujesz tego http://mkropa.republika.pl/minolta/lens ... _5APOG.htm
albo tego http://mkropa.republika.pl/minolta/lens/600__4G.htm
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
E tam... Takie rozeznanie rynku to ja robiłem, ale powiedzmy, że nie wydam więcej jak 4 tys zł. Stąd te dwie Sigmy i nic więcej, bo jednak jakiś odsiew już zrobiłem - odpadły ciemne i droższe oraz stałki.
- « Poprzedni
- Następny »