anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Tamron SP AF 90mm f/2.8

spolADRIAN1huovr
Początkujący

Tamron SP AF 90mm f/2.8

Witam!
Dużymi krokami zbliżałem się do zakupu tego właśnie tamrona. Natknąłem się jednak na dziwny komentarz na stronie cokupic.pl. :c7

http://cokupic.pl/Szczegolowy_podglad_opinii/W-poszukiwaniu-stalego-swiatla/4323117/1
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić o co chodzi... :c18
Będę wdzięczny :c37

41 ODPOW. 41
profile.country.pl_PL.title
Style-----
Nowicjusz

Mam ten obiektyw i nie rozumiem tego do końca bo robię zdjęcia makro z przysłoną F2.8 i obiektyw zachowuje się normalnie, ze zwiększaniem przysłony wydłuża się czas. Nie widać że by się mu przysłona zmieniała.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Style napisał(a):

Mam ten obiektyw i nie rozumiem tego do końca bo robię zdjęcia makro z przysłoną F2.8 i obiektyw zachowuje się normalnie, ze zwiększaniem przysłony wydłuża się czas. Nie widać że by się mu przysłona zmieniała.

Wyceluj szkiełko w ekran laptopa na pełnej dziurze w trybie A.
Ustaw tryb MF. kręć obiektywem aż do pełnego wysuwu i uzyskania odwzorowania 1:1 i obserwuj czas jaki aparat dobiera...

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Style napisał(a):

??
Trochę coś niezrozumiale napisałeś. Ale domyślam się, że chodzi Ci o to, że w wizjerze widzisz przysłonę 2,8. A skąd wiesz, że przysłona to 2,8? Obiektyw ma chip, który raportuje do body różne parametry. Te raporty muszą być jeszcze odczytywane przez body. I tu leży najlepszy przyjaciel człowieka pogrzebany. ;) Bo body nie do końca potrafi odczytywać dane z obiektywu lub producent obiektywu nie ma pełnej specyfikacji raportów do i z body (słynne problemy z obiektywami sigmy, która nigdy nie starała się dogadywać z firmami produkującymi korpusy tylko łamała kody transmisji i wszystko było pięknie aż do wypuszczenia nowej puszki a wtedy okazywało się, że obiektywy sigmy nie współpracują w pełni z nowymi body). W związku z tym wyświetlana jest maksymalna przysłona choć tak naprawdę światłosiła obiektywu się zmienia.
Jeżeli chcesz się przekonać o zmianie światłosiły przy ostrzeniu na obiekty w skali 1:1 do zrób eksperyment jaki zaproponował szogoon: stań w dość dużej odległości (powyżej 4 m) od równo oświetlonej białej ściany, wyostrz, otwórz obiektyw na 2,8 i sprawdź czas. Potem podejdź na odległość 30 cm, wyostrz i sprawdź czas przy otwartym obiektywie. Powinien być dłuższy tak o ok. 2 EV.

Style-----
Nowicjusz

Rozumiem że światło siła się zmienia i na mtrycą będzie się dostawało mniej światła ale podczas robienia zdjęcia przysłona będzie miała dziurę odpowiadającą f2.8 a nie f5.6 tak czy nie ?

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Style napisał(a):

Rozumiem że światło siła się zmienia i na mtrycą będzie się dostawało mniej światła ale podczas robienia zdjęcia przysłona będzie miała dziurę odpowiadającą f2.8 a nie f5.6 tak czy nie ?

Nie.
Inaczej się liczy otwór względny dla nieskończoności (dużych odległości) a inaczej dla bliskich odległości. Dla odwzorowania 1:1 otwór względny ciemnieje o 2 działki, czyli czterokrotnie.
Jestem na wyjeździe a wzorów nie pamiętam. Jak wrócę, mogę zerknąć do Cypriana i podam. Chyba, że piotruso to zrobi wcześniej ;)

------------------------------
fotoamator
Style-----
Nowicjusz

No to napisałem że będzie mniej światła ale patrząc od strony głębi ostrości to będzie jak dla przysłony f2.8 a nie jak dla f5.6

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

Style napisał(a):

To znaczy mechanicznie przysłona będzie tak samo otwarta. Mechanicznie z blaszkami przysłony nic się nie zmieni. Tylko to właśnie jest mylące dla wielu osób. Bo w wizjerze aparatu lub EXIF-ie, jeżeli body nie wpełni komunikuje się z obiektywem, nie potrafi do końca odczytać wartość swiatłosiły otwartego obiektywu to będzie wartość 2,8, której tak naprawdę przy tej skali odwzorowania ten obiektyw nie osiąga. To tak jakbyś do obiektywu kitowego założył pierścienie pośrednie z prostym przeniesieniem elektroniki (styków). Dla body będzie istniał podpięty obiektyw kitowy o świetle 3,5-5,6 ale czasy, które aparat będzie ustawiał będą diametralnie się różniły od pomiaru światłomierzem zewnętrznym.

kasiakaaz
Początkujący

Czy Tamron 90 pod Sony posiada silnik? :rolling_eyes:

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

kasiakaaz napisał(a):

Czy Tamron 90 pod Sony posiada silnik? :rolling_eyes:

Nic mi o tym nie wiadomo :)
Nie ma.

------------------------------