anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

akty

profile.country.pl_PL.title
ludzik82r
Początkujący

akty

witam :)

mam pytanko posiadam A200 szkła ... 18-70mm oraz DT 1.8/50 SAM i lampę HVL-F42AM ...
chciałbym się poradzić czy dało by radę w mieszkaniu takim sprzętem akty robić

ma ktoś pomysł jak na kilku metrach pokoju to zrobić i może ktoś coś podpowie, nie wiem lampę przysłonić jakimś materiałem żeby oświetlała konkretną część ciała .... hmm

ps słyszałem ze można wykonac ze słomek do picia wklejonych w kartonowe pudełko taką nakładkę która skieruje światło skupione w jeden punkt

15 ODPOW. 15
wiciuryn1
Początkujący

Krzychu teraz akty ci w głowie?? :smileyredface:

ludzik82r
Początkujący

haha a jak :) koleżanka chce i się zastanawiam czy podołam

Szczupic
Użytkownik

ludzik82r napisał(a):

Jak nie podołasz możesz podać adres koleżanki :smileytwisted:

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ludzik82r napisał(a):

ma ktoś pomysł jak na kilku metrach pokoju to zrobić i może ktoś coś podpowie, nie wiem lampę przysłonić jakimś materiałem żeby oświetlała konkretną część ciała .... hmm
ps słyszałem ze można wykonac ze słomek do picia wklejonych w kartonowe pudełko taką nakładkę która skieruje światło skupione w jeden punkt

każdy sposób jest dobry, trzeba tylko dojść do zaspakajających nas rozwiązań/efektów pracy.
Opanowanie światła studyjnego to strasznie trudny temat. Ale jak już mniej więcej dojdzie się do wprawy-jest już tylko lepiej :smileythumbsup:

ludzik82r napisał(a):

Zatem najpierw polecam popracować ze światłem: portrety, autoportret. A jeśli będziesz zadowolony - spróbuj aktu.
No chyba, że masz kapitalny "materiał" do nauki, który cierpliwie będzie pozować i czekasz aż się nauczysz - jeśli tak - GRATULUJĘ :smileythumbsup:

Co do samego światła: ja swoje pierwsze kroki stawiałem z lampami halogenowymi. Strasznie ciepłe, mało światła (mimo 2x500W), ale najtańszy sposób na pierwsze kroki.
Ty już masz lampę. Zastanów się nad dokupienie lampy błyskowej studyjnej. Jeśli zmuszony jesteś do użycia tylko hvl42, pokaż mi co chcesz uzyskać (daj linka do jakiegoś zdjęcia, do którego dążysz) - może da się konkretne rady zastosować

Szczupic napisał(a):

Jak nie podołasz możesz podać adres koleżanki

chętnie się "zaopiekuję fotograficznie" :smileymrgreen:

ludzik82r
Początkujący

dzięki Kris za chęci do pomocy

to jest link zdjęcia które chciałbym sam zrobić nie mam jeszcze halogenu ale jeśli nie da rady samą 42am to chyba będe zmuszony

http://www.maxmodels.pl/pokaz_foto_1891028.html

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

po pierwsze zdjęcie nie jest jakieś specjalnie fajne, ale rozumiem - to tak na początek ;)
chyba była użyta duża powierzchnia dyfuzora. Zrób sobie prostego softboxa na hvlkę takiego jak tutaj lub tutaj
W ciało modelki wsmaruj (lub niestety ona sama :smileytwisted: ) oliwkę dla dzieci i czarne tło za nią (czarny materiał do kupienia w sklepie tekstylnym)

ludzik82r
Początkujący

softbox niesamowity efekt daje jak na początek od czegoś wkońcu zaczynać trzeba :)

hmm będe się starał własno ręcznie wcierać ten olejek oczywiście :smileytwisted:

dzięki Kris :) :thumbsup:

masz jeszcze jakąś poradę ?
użyć stałki pewnie ?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

próbuj wykorzystać dobrodziejstwo naszego systemu: WL
www.sony.pl/hub/poradniki/block/6/subbl ... 3238781381

używaj hvlki jako boczne światło i w ogóle eksperymentuj - nie jeden fotograf pewnie Ci będzie zazdrościć, że masz kogoś kto jest chętny do współpracy w tak intymnym temacie :thumbsup:

Lajam.
Expert

Olejek jest błee :c9