anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Samowyzwalacz a550

mdsc-----
Początkujący

Samowyzwalacz a550

Witajcie,
Ostatnio zapragalem strzelic sobie kilka portfolio - sam. W zadnym swoim aparacie nie korzystalem z samowyzwalacza... bo nie potrzebowalem... do dzisiaj... Problem pojawil sie gdy po wlaczeniu opcji samowyzwalacza (10s) i wcisnieciu spustu - AF ustawial sie jeszcze przed wyzwoleniem migawki :c8. Sprawdzilem juz wszystkie tryby AF itp... no i ostrzenie jest zawsze po nacisnieciu do polowy spustu :? Pewnie kojarzycie ze jezeli chce sam sobie zrobic zdjecie to nie ma szans jednoczesnie wcisnac spustu i byc przed obiektywem :c8

:c18 Grzebiac w necie poczytalem ze trzeba sie zaopatrzec w pilota (lub wezyk spustowy... ale do portfolio jakos nie bardzo sie widze z kabelkiem za plecami czy gdzies na ziemi... :nauseated_face: ) i teraz mam kilka pytan.
1) czy gdy stojac przed aparatem wcisne na pilocie np 2S to on sam ustawi ostrosc na mnie i po 2s zrobi zdjecie? pytam bo w instrukcji jest napisane: "2 Należy ustawić ostrość obiektu, skierować nadajnik pilota bezprzewodowego w stronę czujnika zdalnego sterowania i wykonać zdjęcie." (str. 118) co rozumiem jakoby mialbym sam ustawic ostrosc, wrocic przed aparat i czekac... :slight_smile: (choc pewnie chodzi o zdjecia z dlugim czasem naswietlania...)
2) czytalem w necie ze nie ma instrukcji PL do oryginalnego pilota Sony? prawda to? bo nie chce mi sie wierzyc. Polityka UE wprowadzila juz dawno ze producent zawsze musi dostarczyc intrukcje obslugi w jezyku danego kraju na ktorym jest sprzedawany produkt...
3)chyba ze te moje zapytanie jest niepotrzebne i jest funkcja samowyzwalacza gdzie ostrosc jest ustawiana tuz przed wyzwoleniem migawki...? przeciez to XXIw, i najgorsze jest to ze qumpel mi ciagle dogryza ze "to przeciez normalna funkcja w moim sprzecie (Nikon d700) a ty musisz kupowac piloty..."

Prosze o krotka odpowiedz bo nie wiem czy kupowac pilota czy moze gdzies przeoczylem w ustawieniach :rolling_eyes:

20 ODPOW. 20
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Nie wiem jak to jest w Nikonie, ale gdybym chciał zrobić sobie autoportret to ustawiłbym przełącznik na korpusie (lub w obiektywie) na MF ustawił ręcznie ostrość i wyzwolił migawkę z samowyzwalacza. Dla ułatwienia w ustawieniu punktu ostrości można użyć kawałka tasiemki.

mdsc-----
Początkujący

No wlasnie takie kombinowanie :? ale czuje ze bez pilota tak czy inaczej sie nie obedzie :|

sadam_
Użytkownik

No ale nawet po zakupie pilota, jaką masz gwarancję, że aparat ustawi ostrość tam gdzie Ty chcesz a nie tam gdzie jemu się spodoba?
No ale może dzisiaj z rana wypowie się ktoś z praktyków.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

a, ja polecam zakup pilota.
Przyznam się szczerze, że kupiłem zamiennik za naprawdę śmieszne pieniądze (16pln) i się przydał już nie raz :thumbsup:
Dodam,że zamiennik ma tylko dwa przyciski: "2sec" i "shutter", oryginał zaś nadaje się nie tylko do wyzwalania aparatu, ale także pomaga przy przeglądaniu zdjęć z aparatu na TV :thumbsup:

mdsc napisał(a):

1) czy gdy stojac przed aparatem wcisne na pilocie np 2S to on sam ustawi ostrosc na mnie i po 2s zrobi zdjecie? pytam bo w instrukcji jest napisane: "2 Należy ustawić ostrość obiektu, skierować nadajnik pilota bezprzewodowego w stronę czujnika zdalnego sterowania i wykonać zdjęcie." (str. 118) co rozumiem jakoby mialbym sam ustawic ostrosc, wrocic przed aparat i czekac... :slight_smile: (choc pewnie chodzi o zdjecia z dlugim czasem naswietlania...)

nie wiem jak jest w instrukcji, ale wygląda to tak:
przełączam w menu "drive" aparatu, na "pilot". Odchodzę, naciskam "shutter" lub "2sec" na moim pilociku, ustawia się ostrość i robi zdjęcie lub wyzwala migawkę za 2 sekundy

mdsc napisał(a):

3)chyba ze te moje zapytanie jest niepotrzebne i jest funkcja samowyzwalacza gdzie ostrosc jest ustawiana tuz przed wyzwoleniem migawki...? przeciez to XXIw, i najgorsze jest to ze qumpel mi ciagle dogryza ze "to przeciez normalna funkcja w moim sprzecie (Nikon d700) a ty musisz kupowac piloty..."
nie potrafię sobie tego wyobrazić :c18

no ale jeśli to jest w nikonie d700, a Ty nie chcesz kupować pilota do 550tki, zawsze możesz kupić D700 i być szczęśliwym autoportretowiczem :smileymrgreen:

mdsc napisał(a):

Prosze o krotka odpowiedz bo nie wiem czy kupowac pilota czy moze gdzies przeoczylem w ustawieniach :rolling_eyes:

kupuj, kupuj :smileythumbsup:

Początkujący

sadam napisał(a):

No ale nawet po zakupie pilota, jaką masz gwarancję, że aparat ustawi ostrość tam gdzie Ty chcesz a nie tam gdzie jemu się spodoba?
No ale może dzisiaj z rana wypowie się ktoś z praktyków.

Akurat w tym wypadku to proste - ustawiamy opcję wykrywania twarzy (A5xx to ma, zawsze zastanaiwałem się po co, a proszę - właśnie może się przydać) , naciskamy guzik w pilocie i cześć - mamy piękne ostre zdjęcie. Nie bawiłbym sie już tylko w opóźnienia 2sek czy 10sek, bo nie ma takiej potrzeby...

Michal.
Poszukiwacz

No i jest jeszcze wyzwalanie migawki "na uśmiech" ;) nie potrzeba nawet pilota :P

armalite
Początkujący

No i jest jeszcze wyzwalanie migawki "na uśmiech" ;) nie potrzeba nawet pilota :P

No fakt, choć w tym wypadku odpadają zdjęcia typu "romantyczny", "zamyślony", "zafrasowany", "smutny"

:)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

armalite napisał(a):

Nie bawiłbym sie już tylko w opóźnienia 2sek czy 10sek, bo nie ma takiej potrzeby...

A jak nie będziesz chciał, żeby plot wyszedł na zdjęciu? Nawet te 2 sekundy się przydają - często przy wciskaniu guzika masz inną minę niż ta potrzebna do zdjęcia, na przykład.

------------------------------
fotoamator
mdsc-----
Początkujący

Dziekuje wszystkim za rady :thumbsup: i za jakis czas (ok 2 weeki) odezwe sie w tym poscie co i jak z pilotem :thumbsup:

no ale jeśli to jest w nikonie d700, a Ty nie chcesz kupować pilota do 550tki, zawsze możesz kupić D700 i być szczęśliwym autoportretowiczem :nauseated_face:

On (kolega) ciagle mi dogryza dajac mi do zrozumienia ze dokonalem zlego wyboru kupujac sony... a ja ciagle mu tlumacze ze "jestem zwyklym amatorem a nie zawodowcem ktory za pieniadze tworzy zdjecia, wiec nie potrzebuje body za 8k i szkla za 5k..." ale niektorym sie nie da przetlumaczyc...czesto wlasnie widze ze tak juz ma wiekszosc nikonowcow i canonowcow (?) :smileyhappy: