Podziel się wrażeniami!
Witajcie,
Ostatnio zapragalem strzelic sobie kilka portfolio - sam. W zadnym swoim aparacie nie korzystalem z samowyzwalacza... bo nie potrzebowalem... do dzisiaj... Problem pojawil sie gdy po wlaczeniu opcji samowyzwalacza (10s) i wcisnieciu spustu - AF ustawial sie jeszcze przed wyzwoleniem migawki . Sprawdzilem juz wszystkie tryby AF itp... no i ostrzenie jest zawsze po nacisnieciu do polowy spustu Pewnie kojarzycie ze jezeli chce sam sobie zrobic zdjecie to nie ma szans jednoczesnie wcisnac spustu i byc przed obiektywem
Grzebiac w necie poczytalem ze trzeba sie zaopatrzec w pilota (lub wezyk spustowy... ale do portfolio jakos nie bardzo sie widze z kabelkiem za plecami czy gdzies na ziemi... ) i teraz mam kilka pytan.
1) czy gdy stojac przed aparatem wcisne na pilocie np 2S to on sam ustawi ostrosc na mnie i po 2s zrobi zdjecie? pytam bo w instrukcji jest napisane: "2 Należy ustawić ostrość obiektu, skierować nadajnik pilota bezprzewodowego w stronę czujnika zdalnego sterowania i wykonać zdjęcie." (str. 118) co rozumiem jakoby mialbym sam ustawic ostrosc, wrocic przed aparat i czekac... (choc pewnie chodzi o zdjecia z dlugim czasem naswietlania...)
2) czytalem w necie ze nie ma instrukcji PL do oryginalnego pilota Sony? prawda to? bo nie chce mi sie wierzyc. Polityka UE wprowadzila juz dawno ze producent zawsze musi dostarczyc intrukcje obslugi w jezyku danego kraju na ktorym jest sprzedawany produkt...
3)chyba ze te moje zapytanie jest niepotrzebne i jest funkcja samowyzwalacza gdzie ostrosc jest ustawiana tuz przed wyzwoleniem migawki...? przeciez to XXIw, i najgorsze jest to ze qumpel mi ciagle dogryza ze "to przeciez normalna funkcja w moim sprzecie (Nikon d700) a ty musisz kupowac piloty..."
Prosze o krotka odpowiedz bo nie wiem czy kupowac pilota czy moze gdzies przeoczylem w ustawieniach
Nie wiem jak to jest w Nikonie, ale gdybym chciał zrobić sobie autoportret to ustawiłbym przełącznik na korpusie (lub w obiektywie) na MF ustawił ręcznie ostrość i wyzwolił migawkę z samowyzwalacza. Dla ułatwienia w ustawieniu punktu ostrości można użyć kawałka tasiemki.
No wlasnie takie kombinowanie ale czuje ze bez pilota tak czy inaczej sie nie obedzie
No ale nawet po zakupie pilota, jaką masz gwarancję, że aparat ustawi ostrość tam gdzie Ty chcesz a nie tam gdzie jemu się spodoba?
No ale może dzisiaj z rana wypowie się ktoś z praktyków.
a, ja polecam zakup pilota.
Przyznam się szczerze, że kupiłem zamiennik za naprawdę śmieszne pieniądze (16pln) i się przydał już nie raz
Dodam,że zamiennik ma tylko dwa przyciski: "2sec" i "shutter", oryginał zaś nadaje się nie tylko do wyzwalania aparatu, ale także pomaga przy przeglądaniu zdjęć z aparatu na TV
mdsc napisał(a):
1) czy gdy stojac przed aparatem wcisne na pilocie np 2S to on sam ustawi ostrosc na mnie i po 2s zrobi zdjecie? pytam bo w instrukcji jest napisane: "2 Należy ustawić ostrość obiektu, skierować nadajnik pilota bezprzewodowego w stronę czujnika zdalnego sterowania i wykonać zdjęcie." (str. 118) co rozumiem jakoby mialbym sam ustawic ostrosc, wrocic przed aparat i czekac... (choc pewnie chodzi o zdjecia z dlugim czasem naswietlania...)
mdsc napisał(a):
3)chyba ze te moje zapytanie jest niepotrzebne i jest funkcja samowyzwalacza gdzie ostrosc jest ustawiana tuz przed wyzwoleniem migawki...? przeciez to XXIw, i najgorsze jest to ze qumpel mi ciagle dogryza ze "to przeciez normalna funkcja w moim sprzecie (Nikon d700) a ty musisz kupowac piloty..."
nie potrafię sobie tego wyobrazić
mdsc napisał(a):
Prosze o krotka odpowiedz bo nie wiem czy kupowac pilota czy moze gdzies przeoczylem w ustawieniach
sadam napisał(a):
No ale nawet po zakupie pilota, jaką masz gwarancję, że aparat ustawi ostrość tam gdzie Ty chcesz a nie tam gdzie jemu się spodoba?
No ale może dzisiaj z rana wypowie się ktoś z praktyków.
No i jest jeszcze wyzwalanie migawki "na uśmiech" nie potrzeba nawet pilota
No i jest jeszcze wyzwalanie migawki "na uśmiech" nie potrzeba nawet pilota
A jak nie będziesz chciał, żeby plot wyszedł na zdjęciu? Nawet te 2 sekundy się przydają - często przy wciskaniu guzika masz inną minę niż ta potrzebna do zdjęcia, na przykład.armalite napisał(a):
Nie bawiłbym sie już tylko w opóźnienia 2sek czy 10sek, bo nie ma takiej potrzeby...
Dziekuje wszystkim za rady i za jakis czas (ok 2 weeki) odezwe sie w tym poscie co i jak z pilotem
no ale jeśli to jest w nikonie d700, a Ty nie chcesz kupować pilota do 550tki, zawsze możesz kupić D700 i być szczęśliwym autoportretowiczem