anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Obiektyw 35mm f1.8 SAM

profile.country.pl_PL.title
bobikson
Początkujący

Obiektyw 35mm f1.8 SAM

Witam!!

Wiem, że już istnieje duży wątek na temat tego szkiełka, ale ja mam pytania bardzo podstawowe na temat tego obiektywu, więc nie chciałem robić tam bałaganu :)

Ogólnie szukam obiektywu jasnego do robienia zdjęć w pomieszczeniach, na dworze w ciemne jak i jaśniejsze dni. Chciałbym zamknąć się w kwocie 1000zł.

Pozdrawiam i dzięki z góry za odpowiedź. :)

75 ODPOW. 75
kpan-----
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

No, i tu już dużo lepiej. (jeszcze możesz zwiększyć przysłonę do f/1,8).

...ale te ciuchy z tła to mogłeś zabrać...

F1,8 miga. A za cichland sory.

profile.country.PL.title
rezasurmar
Użytkownik

No właśnie właśnie :smileyredface: chodziło o tryb S. Ja też doświadczony jestem jak dziewica na pierwszej randce :smileymrgreen:. Wg mnie w takich warunkach bez lampy się nie obędzie, najlepiej takiej którą można odchylić, a na dworze to dyfuzor na lampę, bo szkoda oczu dziecka.

kpan-----
Początkujący

rezasurmar napisał(a):

:smileymrgreen:. Wg mnie w takich warunkach bez lampy się nie obędzie, najlepiej takiej którą można odchylić, a na dworze to dyfuzor na lampę, bo szkoda oczu dziecka.

Z lampa to juz inne zdjęcie wedlug mnie nie naturale,i jeszcze czesto przepalone wychodza mi. No ale jak nie ma innego wyjścia. Miałem na mysli lampe wewn.

profile.country.PL.title
rezasurmar
Użytkownik

no osobiście się z tobą nie zgodzę, dobrze ustawiona lampa odbita od sufitu czy ściany czasem potrafi przyjemnie doświetlić scenę :), sam dopiero się uczę i ćwiczę na moich szalonych kotkach. Dyfuzor, albo najlepiej palnik w sufit albo ścianę i pięknie rozmyte światło.
Jak walisz wbudowaną na wprost to są przepalenia, miałem kiedyś takiego sposoba na lampę wbudowaną, kartka papieru oddalona trochę od lampy. Trzeba poeksperymentować, ważne by światło z lampy nie padało bezpośrednio. Mówię to jako laik całkowicie zielony gość :). Dobrze poćwiczyć na jakimś statycznym modelu na początek, może być jakiś pluszak, albo coś w tym stylu.
Tu mój testowy na szybko pstryk, lampa odchylona w bok o 30 stopni odbicie od ścianyhttp://rezasurmar.deviantart.com/gallery/#/d33vljg

Quartz.
Użytkownik

"Doklejam" się do tego tematu, żeby nie robić zbytniego bałaganu na forum.
Już od dłuższego czasu (praktycznie od premiery szkła) przymierzam się do zakupu 35`tki.

Nie mogę się jednak zdecydować na 100% - nie wiem, czy wykorzystam potencjał tego obiektywu.

Mam kilka pytań, i mam nadzieję, że uzyskam jakieś odpowiedzi (przejrzałem już wszystkie wątki dotyczące 35, tutaj i na KKM)

Główne cele:
- zdjęcia we wnętrzach (18-200 jest zbyt ciemny)
- szerokopojęta fotografia rodzinna :?
- krajobraz
- od czasu do czasu makro
- prawdopodobnie portrety (tutaj mam wątpliwości, czy 35 nie spowoduje przerysowań. Chociaż widziałem w galeriach portrety 50 na FF, czyli kąty widzenia podobne...)

Mam świadomość, że potrzeba mi kilku szkieł (m.in. szeroki kąt, i makro), jednak chcę zacząć od jasnego standardu. Czy ten obiektyw mnie "zaspokoi" :D?

Teraz jeszcze jedno pytanko: w marcu szykuje mi się roczek w Kościele, potem w czerwcu wesele. Mam zamiar zrobić kilka ujęć (oczywiście jako II-fotograf). Z tym szkłem+ :c56 330 są jakieś szanse na coś zadowalającego?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

35tka 1.8 jest bardzo fajnym i budżetowym szkłem.
Nie ma szkła, które jest uniwersalne, bo zawsze coś będzie nie tak. Nie mniej jednak 35tka na APSC to ani za szeroko, ani za wąsko.

Quartz napisał(a):

- od czasu do czasu makro
- prawdopodobnie portrety (tutaj mam wątpliwości, czy 35 nie spowoduje przerysowań. Chociaż widziałem w galeriach portrety 50 na FF, czyli kąty widzenia podobne...)

makro ? :c7 :c7 :c7
portret portretowi nierówny. Portret samej twarzy - nie. Portret od pasa w górę - tak. Portret całej postaci - tak.

Quartz.
Użytkownik

Dobra, źle to ująłem - zbliżenia bardziej (ze skalą odwzorowania 1:4,bo chyba taką ma 35`tka)

Pytanie co ze ślubem/roczkiem itp. ? Taki zestaw da radę, czy trzeba nad czymś innym myśleć?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Quartz napisał(a):

Pytanie co ze ślubem/roczkiem itp. ? Taki zestaw da radę, czy trzeba nad czymś innym myśleć?

Każdy zestaw da radę. Nie wiem czy TY dasz radę takim sprzętem. Bo nie wiem jakim jesteś fotografem. Sprzęt za Ciebie nie zrobi zdjęcia.

Szczupic
Użytkownik

Tu masz zdjęcie z 35/1,8 przy minimalnej odległości ostrzenia (mniej więcej)

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

SAL 35F18 - krótko napiszę. Bardzo dobry słoik - zdecydowanie wart inwestycji. :flushed: