Podziel się wrażeniami!
Witam...
Na wstępnie - z A500 używam obecnie dwóch obiektywów: 17-70 i 70-300
Pierwszy to szeroki kąt, który poszerzę sobie dokupując 10-20 i tu jakby nie mam wątpliwości w temacie. Pozostaje lufa.
70-300 zostanie w torbie, bo choć na długim końcu trochę ciemny jest, to jednak kreśli śliczne zdjęcia, oddaje wspaniałe kolorki i w ogóle to jest udany egzemplarz (choć trzeba było naprawiać AF ), do tego ma pseudomacro 1:2. Jednak od pewnego czasu fotografuję ptaszyska wszelakie oraz sporadycznie biegające na czterech nogach po lesie i 300 często okazuje się za krótkie. Stąd pomysł na wydłużenie ogniskowej.
Z uwagi na koszty, nie bardzo mnie stać na obiektyw za 7 czy 25 tys zł, pstrykanie ptaszków to jednak jest tylko hobby a nie praca i zakup drogiego obiektywu nigdy się nie zwróci. Z tego powodu na placu boju pozostały dwa tytułowe modele. I mam pytanie do ludzi, którzy mieli z tymi szkiełkami do czynienia - który wybrać? Oczywistą oczywistością jest, że 500 jest dłuższe niż 400, ale prosiłbym raczej o uwagi na temat jakości obrazu i komfortu pracy.
armalite napisał(a):
ale powiedzmy, że nie wydam więcej jak 4 tys zł.
tompac napisał(a):
armalite napisał(a):
ale powiedzmy, że nie wydam więcej jak 4 tys zł.
Dołóż tysiąca i kup SAL 70-400, przynajmniej z czasem nie stracisz tyle na wartości co na tych sigmach a efekty ...
armalite napisał(a):
Miałem taki przez tydzień i na kolana mnie nie powalił. Owszem, fajny, ale moim zdaniem nie wart tych pięciu tys zł jakie krzyczą sobie za nowy.
tompac napisał(a):
W którym momencie/aspekcie ten obiektyw nie spełnił Twoich oczekiwań?
Mając porównanie z 400/4.5 byłem nawet skłonny zamienić tą stałkę na tego zooma.
Miałem okazję porównać na plenerze w Janowie bezpośrednio 120-400 od Sigmy i 70-400 G i nawet na miniaturkach widać różnicę w obrazku - Sigma produkuje wyblakłe kolory, ma słaby kontrast..o ostrości już nie mówię bo to nie ma co porównywać, szczególnie na dłuższym końcu.
Niewątpliwą niedogodnością w Sony 70-400 jest umiejscowienie pierścienia ogniskowej i kolor...poza tym to fantastyczne szkło.
Niemniej ja widzę, że lubisz Sigmę więc nie ma sensu przekonywać Cię w stronę innych rozwiązań...
Lajam napisał(a):
Niewątpliwą niedogodnością w Sony 70-400 jest umiejscowienie pierścienia ogniskowej i kolor...
to są moje fotki wykonane A900 + Sigma 150-500
download/file.php?id=22715
download/file.php?id=22716
download/file.php?id=22717
download/file.php?id=22719
download/file.php?id=22720
oczywiście sprzyjało mi słoneczko
Kurcze, dopiero teraz doczytałem, że jesteś z Wawy :smileyredface:
Przejdź się do Centrum Sigmy na Żeromskiego i wypożycz obiektyw jeden i drugi, przetestuj w warunkach jakich będziesz go używał i wybierz.
armalite napisał(a):
I BARDZO brzydki bokeh.
http://www.photozone.de/sony-alpha-aps- ... 56?start=1
SZFENDAK napisał(a):
to są moje fotki wykonane A900 + Sigma 150-500
oczywiście sprzyjało mi słoneczko